Igazán jó nyári frissító a citromkarikákkal izesített mentaszörp, ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű.

Számos menta fajt/fajtát nevelhetünk a kertünkben, kicsit eltérő az aromájuk, de mindegyikből elkészíthetjük a nyár vége kedvenc frissítőjéül szolgáló mentaszörpöt.

A menta gyűjtéséhez ideális időpont, amikor a menta főhajtásainak virágai teljes nyílásban vannak. A szörp elkészítéséhet lehet csak a leveleket vagy az egész virágos hajtást használni.

menta_level_szrp

Mentaszörp házilag

Hozzávalók:

2 l vízhez

  • 2 nagy csokor leveles vagy virágos hajtásvég
  • 1 kg cukor
  • 2 citrom

A vizet a cukorral forraljuk fel, majd ha a cukor feloldódott, tegyük bele a frissen szedett mentaleveleket, virágokat, a felkarikázott citromot és kevergetve főzzük további 10 percig.

Hogy az ízek igazán összeérjenek, hagyjuk állni további egy napot, majd másnap szűrjök le és újból felforralva töltsük előre alaposan megtisztított üvegekbe. Kihülés után azonnal fogyasztható vagy hűtőben 1-2 hétig tárolható.

Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor az üvegbe töltés után további 20 percet gőzöljök azokat, majd kihülést övetően sötét, hűvös helyen tároljuk.

Jégkockával, citrom és lime karikákkal és néhány szál friss mentával tálalva kiváló nyári hűsítő!

mentaszorp_hazilag

Mentás receptek:

értékelés