Mini kuki és mini ubi- avagy divat a mini
A szokásosnál apróbb méretű zöldségfélék vagy az azokból készült csemegék felhasználásával megszokott ételeink új gasztronómiai és esztétikai élményt nyújthatnak.

 

A cukkinit virágával együtt is fogyasztják

 

A táplálkozási szokások fejlődése és a magasabb szintű fogyasztói igények jeleként főleg a házikert-tulajdonosok körében egyre nagyobb az érdeklődés a különleges zöldségfajok iránt. A termesztők természetes kíváncsiságának köszönhető például a póréhagyma, a kínai kel, a csillagtök (patisszon), a tojásgyümölcs elterjedése. De ezt mutatja az is, hogy a kertészeti lapokban egyre gyakrabban jelennek meg különleges zöldségmagvakat - okrát, édesköményt, "fekete" paprikát, sárga paradicsomot - ajánló hirdetések.

 

A zöldségkínálat és -felhasználás azonban nem mindig csak új fajok előállításával vagy termesztésbe vonásával bővülhet. Sokszor egy új fajta vagy egy módosított termesztési módszer jelentős minőségi változást eredményez. Ilyen, viszonylag új terület a zöldségtermesztésben a megszokottnál kisebb méretű növényi részek termelése, amely mostanában kezd hazánkban terjedni. A "mini" termések* előállítására több módszer is kínálkozik.

Mini termések korai szedéssel

 

Ennek a módszernek a lényege, hogy a terméseket teljes gazdasági érettségüknél korábban szedjük le. Gondoljunk csak a kabakosok közül a csemegeuborkára, amelyet 3-9 cm-es fejlettségben vesznek le a növényről, majd méret szerint osztályozva, konzerválva különböző méretű üvegekben hoznak forgalomba. Itt említhetjük meg az egyre népszerűbb cukkinit is, hiszen e növény termése annál finomabb minél kisebb. Az olaszok szerint akkor a legjobb leszedni, amikor nem sokkal a terméskötődés után még a virág is a termésen van, így gyakran a virággal együtt, egészben rántják ki az ujjnyi méretű kis cukkinikat. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy csillagtökből is nagyon mutatós savanyúságot készíthetünk 5-6 cm-es átmérőjű állapotában. Felhasználhatjuk még ilyen célra a görög- és sárgadinnyét is, bár sokan talán sajnálják leszedni az apró terméseket.

Sűrűbb telepítés a kis termésért


A sűrű telepítés azt jelenti, hogy az egységnyi területre elvetett magok vagy kiültetett palánták száma, így a fejlődő növények száma is többszöröse a szokásosnak. A sűrűn elhelyezkedő növényeknek kisebb az életterük, ezért növényi részeik is kicsik maradnak. Az állománysűrűséget növelhetjük az egy sorba kerülő növények számának emelésével vagy a sortávolság csökkentésével. Ezt az alapelvet számos zöldségféle termesztésénél kihasználhatjuk.

 

Mini zöldségek


Egy holland áruház gyöngyhagyma-kínálata

 

Míg a vöröshagyma hagyományos termesztésekor m2-enként 0,6-0,8 g magot vetünk és azt 3-4 sorba helyezzük el, kis hagymák előállításához 6-8 g magot kell használni, és azt 10-12 sorba kell elosztani. Igen népszerű a 2-4 cm-es hagymácskákból készült, hazai üzletekben is kapható gyöngyhagymakonzerv. Gyöngyhagymának fehér buroklevelű fajtákat szoktak használni, hogy a konzerv minél vonzóbb megjelenésű legyen.

 

mini zöldségek


A Pompei jól ismert gyöngyhagymafajta

 

Külföldön sikeresen állítanak így elő bébicéklát és 1,5-2 cm átmérőjű, 5-7 cm hosszú mini sárgarépát. A cékla és a sárgarépa akkor marad pici, ha a szokásos magmennyiséggel, de sűrűbb sorokba vetjük, és nem egyeljük ki. Nagy-Britanniában apró karfiol termesztésével is kísérleteznek. A 4-8,5 cm-es karfiolfejeket úgy hozzák létre, hogy a szokásos 5-10 helyett 40-45 palántát ültetnek el m2-enként. A 8,5 cm-es felső mérethatárt azért választották, mert a szabványos csomagolódobozokba ezekből éppen hat darab fér, továbbá az ilyen méretű fejeket még gazdaságosan lehet mélyhűteni. A mini karfiol termesztéséhez különleges, erre a célra alkalmas fajtára van szükség.

 

gyöngyhagyma


Fajtaválasztás

 

A zöldségnövények egyik-másik fajtája génjeiben hordozza azt a tulajdonságot, hogy gazdaságilag hasznos részét kicsire növeszti. Ha tehát sikerül a megfelelő fajtát megtalálnunk vagy előállítanunk, nem kell az előzőekben leírt műveletekhez folyamodnunk, hogy mini terméseket fogyaszthassunk. Eddig két zöldségfajt találtak, amelynek bizonyos fajtái pici terméseket fejlesztenek.

A csemegekukorica egyes fajtái törpe növésűek, és a termések is kicsik a növényen. A mini kukorica termesztésével nálunk még csak kísérleteznek. Az 1-2 cm átmérőjű, 8-10 cm hosszú terméskéket konzerválják. Hidegtálon, köretként nagyon mutatósak a kis kukoricacsövek.

Mini csemegekukorica habtálcás csomagolásban

 

Az utóbbi években jöttek divatba Nyugat-Európában az ún. koktélparadicsom-fajták, amelyek normális méretű hajtásrendszert fejlesztenek, de bogyóik kifejlett állapotukban csak 2-3 cm-esek. A bogyókat kocsányostul szedik, és átlátszó dobozokba csomagolva árusítják, bár olykor a paradicsomfürtöt nem is szedik szét, hanem egyben értékesítik.

Koktélparadicsom egy budapesti piacon

 

Mivel íze édesebb, zamatosabb, mint a hagyományos méretű paradicsomé, óriási az érdeklődés iránta, annak ellenére, hogy jóval drágább. A koktélparadicsom már hazánkban is ismert, házikertekben terjednek sárga, sőt körte alakú sárga változatai. Nagybani termesztése egyelőre még nem megoldott, az üzletekben, piacokon beszerezhető koktélparadicsom külföldről származik.

 

* A cikkben a termés szót nem botanikai, hanem gazdasági értelemben használom. Bár a vöröshagyma feje, a karfiol virágzata, a sárgarépa gyökere valójában nem termés, a cikkben az egyszerűség kedvéért így utalok rá.

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Babérmeggyem levelein barna foltok, majd lyukak keletkeznek. . .

Csonthéjasok sztigminás betegsége (Stigmina carpophila) babérmeggyen is megjelenhet.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Kinyíltak

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.