Ősszel érik a japán kakiszilva - érdemes megkóstolni!
A japán kakiszilva fa igen magas, lombhullató, fényes, ovális levelekkel. Köszönhetően hatalmas méreteinek, könnyű megérteni, hogy az őseink miért vették észre az erdő többi fái között. A történészek azt állítják, hogy a kakiszilva még vad változatai Japánba az ázsiai kontinensről kerültek, még az őskorban.

A kakiszilva története és hagyományos felhasználási módozatai

  • A kakiszilva tudományos elnevezése: Diospyros kaki Thunberg
  • Elnevezései még: kaki, káki, khaki, datolyaszilva, hurma, sharon gyümölcs
  • Család: ébenfafélék
  • Gyógyászati célból felhasznált részei: belsőleg a kakiszilva levelei, külsőleg pedig a kakiszilva-csersav
  • Felhasználhatóság: gyenge hajszálerek, vérzés, gyenge véredények, visszértágulat, aranyér esetén.
  • Főbb gógyhatásai: összehúzó, vérzéscsillapító

datolyaszilva_kaki_hurma

A datolyaszilva íze emlékeztet a sárgabarackra

 

  • Amikor a vad kakiszilvát elkezdték Japánban termeszteni, még savanykás gyümölcsöket nevelt. Ennek ellenére több ezer évnyi gondos termesztés és odafigyelés következtében sikerült kitenyészteni a nemes, édes kakiszilvát. Az édes gyümölcs ősszel érik be, és a japánok számára egy ősz sem lehet teljes az édes íz nélkül. A kakiszilvát frissen fogyasztják
  • Annak ellenére, hogy már elég régóta létezik az egzotikus gyümölcs, a japánok megőrízték a savanykás fafajtákat is, és azokat is termesztik. A savanyú kakiszilva is legalább olyan népszerű, mint az édes változat. Ami érdekes a savanyú kakiszilvát illetően, hogy amikor megaszalódik édeskéssé válik. Egy sor természetes kémiai reakciót követően a savanykás húsú gyümölcs édes ízűvé válik.
  • Hajdanán, amikor a cukor ritkaságnak számított, a megaszalódott kakiszilvát nagy becsben tartották édessége miatt. Az aszalt kakiszilvát ételekbe tették természetes édesítőnek, illetve gyógyászati célokra is használták. A japán kultúrában a szárításra odakészített savanyú kakiszilva képe sajátos jellemzővé vált.
  • Minden kakiszilvafajta, legyen az édes vagy savanyú, igen gazdag csersavban.
  • Ez a csersav-tartalom a gyümölcs érésével egyre csökken, de amíg zöld, addig tele van csersavval.  Évekkel ezelőtt a japánok megtanulták kivonni a kakiszilva gyümölcséből a csersavat (Kaki siccatus succus). Ennek a folyamata a következőkből áll: az éretlen kakiszilva kifacsarása, és az így nyert szirup erjesztése.
  • Ezt a szokatlan anyagot mindig a savanyú kakiszilvából nyerik, mivel ez gazdagabb csersavban, mint az édes változatok. A kakiszilvából nyert csersav gyógyászatban is használt, valamint a háztartásokban is.

TIPP: DATOLYASZILVÁS KENYÉR RECEPT>>


A kakiszilva gyógyászati felhasználhatósága

  • Használják a kígyómarás kezelésére, a vérzés csillapítására.
  • A kakiszilvafára úgy is tekinthetünk, mint egy minden-az-egyben gyógyszerre. A levelei vérzéscsillapítóak, használják vérnyomáscsökkentőként is.
  • A kakiszilva gyümölcse összehúzó, vérzéscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyomorerősítő, hipotóniás hatóanyag. Hasmenés, magas vérnyomás, fekély estén is alkalmazható. A gyümölccszárat úgy tekintik, mint egy összehúzó erejű anyagot, amelyet sikerrel használnak a köhögés, csuklás, savas reflux kezelésére. A gyümölcsből nyert csersav pedig mindezek kezelésére összességében alkalmazható.
  • A kakiszilva hagyományossá vált felhasználását csersav tartalmának köszönheti. Sok más hasonló csersav-tartalmú növényhez képest, a kakiszilvának megvan a váladékozás- és vérzéscsillapító hatása, és csökkenti a gyulladást is.

 

kakiszilva-felakasztva
Akasztott kakiszilvák

 

A kakiszilva tudományos szemszögből

Kémiai összetevők:

Levelek: csersav, C-vitamin, kaempferol-3glükozid, kvercetin-3glükozid,

  • A gyümölcsből kivont csersav összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Bármilyen gyulladásra és duzzanatra alkalmazható.
  • A hatóanyagot használják még térdsérülésekre is. A kakiszilva leveleit tartalmazó termékeknek van egy előnyük a csersavval szemben. A kakiszilva nagyon kellemes! A lágy ízű levelek általános frissítőként váltak ismertté, és napjaink legfrisebb tudományos eredményei rámutattak arra, hogy miért van ez. Először is, amikor a kakiszilva leveleit forró gőz éri, ugyanúgy, mint ahogy a zöld teát szokták, akkor a magas C-vitamin tartalma megmarad. Ily módon elkészítve az olyan helyzetekben hasznosítható a kakiszilva levele, amikor igen nagy dózisú C-vitaminra van szükség.
  • A levelek gazdagok béta-karotinban és csersavban. A levelek hatása hasonló a kakiszilvából nyert csersavhoz, csak ezt a hatást még fokozza a C-vitamin tartalom és a béta karotin. Alapvetően a levélből készült termékek jól fogyaszthatóak.
  • Ezenfelül a vegyészek kimutatták, hogy a kakiszilva-csersavban található hatóanyag a shibuol. Ez az egyedülálló összetevő tartalmaz, amely egy olyan kémiai formula, amelyik egyike a P-vitamin komplexumnak.
  • Bebizonyították, hogy megerősíti a véredényeket és csökkenti a vérnyomást. Ezt bizonyítják úgy emberi, mint állati klinikai kísérletek is.
  • Más embereken végzett klinikai kísérletekben kimutatták, hogy azok a páciensek, akiket kakiszilvával kezeltek, sokkal gyorsabb gyógyulási fázison mentek keresztül.
  • A kakiszilva-csersavval ellentétben, amely szorulást okozhat, a levél enyhe és kíméletes hashajtóként használatos.

 

kakiszilva
A kakiszilvafa levelei gazdagok béta-karotinban

 

Praktikus tanácsok a kakiszilva fehasználásához

  • Két fő felhasználási területe van a kakiszilvából nyert termékeknek. Először is talán nincs is jobb kezelési módja az aranyérnek, mint a kakiszilva-csersav.
  • Másodsorban a kakiszilva levelei használhatóak azok által, akiknek gyengék a véredényeik, vagy netán visszér problémájuk van. Ha például a gyenge véredények a probléma forrásai, akkor a kakiszilva leveleit napi alkalmazásként javasolják.

 

Javasolt adagolás

Belsőleg – lombozat (levél): napi 10 gramm

  • Lombozat tinktúra 1:1 10ml/nap
  • Lombozat tinktúra 1:5 50ml/nap
  • Kakiszilva-csersav 50ml/nap

Külsőleg – kakiszilva-csersav: vigyük fel napi három alkalommal a kezelendő felületre.

 

Hazánkban termeszthető kakiszilva?

A datolyaszilva védett fekvésben hazánkban is sikeresen termeszthető, -20°C-t is kibír megfelelő őszi takarással. Gyümölcse ősszel érik. Az  augusztus végén lehullott gyümölcsök utóérnek, de a legfinomabbak az október végén a fán beérő szemek. Az első fagyok előtt szüreteljük le a gyümölcsöt, amely hűvös helyen, egyesével sorba állítva,  tovább tárolható.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Mi ez a szobanövény és hogyan szaportható?

A legtöbb dracéna faj légbujtással szaporítható.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

óriásvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.