Gránátalma, a gyümölcsök királya

Piros szín, kerekded forma, finom íz: a gránátalma nem is olyan régen még különös, drága egzotikumnak számított az üzletek polcain, ma már azonban a legnépszerűbb gyümölcsök egyike hazánkban. Minden évszakban szívesen fogyasztjuk, és milyen jól tesszük! Ennek a sokoldalú vitaminbombának a segítségével ugyanis rengeteg hasznos anyagot juttatunk a szervezetünkbe, még ha nem is tudatosan tesszük ezt, csupán elcsábultunk az édes, lédús gyümölcstől.

A dekoratív, díszcserjeként is népszerű növény őshazája egyébként a Közel-Kelet, de mára szinte mindenhol elterjedt, ráadásul számos legenda kering róla a különféle népek között: Cipruson állítólag maga Aphrodité istennő ültette az első gránátalmabokrokat, hogy felélessze az emberek szívében a szerelmet. Nem is csoda, hogy a régi korokban termékenységszimbólumként tartották számon ezt a pompás gyümölcsöt, ami valóban az ember minden érzékére hat. Élénk vörös színe jókedvre derít, a belsejében rejlő édes magvacskák pedig (azon túl, hogy nagyon finomak) segíthetnek nekünk leküzdeni a betegségeket. Akár a magvakat használjuk fel, akár csak a kipréselt levét, mindenképpen érdemes nyersen fogyasztani: kevesen tudják, de a gránátalma háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, vagy a vörösbor. Ezek az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, védik a sejteket a károsodástól, és gyulladáscsillapító hatásuk is van. A gránátalma emellett gazdag C-vitaminban és E-vitaminban tehát remek immunerősítő, sőt antibakteriális és vírusellenes hatása is kimutatható, a téli szezonban ezért különösen ajánlott a fogyasztása. A szív- és érrendszerre is jótékony hatással van: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ráadásul napi 2dl gránátalmalé remekül karban tartja a memóriát, valamint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. Ahogy azt már sejteni lehet a körülötte keringő legendákból, a gránátalma kedvező hatással van a termékenységre, az ázsiai kultúrákban például gyakran festették női szobák paravánjaira, így segítve elő a gyermekáldást.

csamscottschiavo_esb_2779copy_cover-1024x434

Az ájurvédikus orvoslásban a gyümölcs héját, illetve fájának kérgét használják, a belőlük készült főzetet ugyanis hatásosnak tartják hasmenés, fertőzéses eredetű bélbetegségek és paraziták ellen. A gyümölcs héjából kinyerhető festékanyag Indiában ezenfelül fonalak színezőanyagaként szolgál, szőnyegeket is meg lehet festeni vele. A gránátalma formája gyakran megihleti a művészeket, festmények sőt ékszerek is készülnek a dekoratív gyümölcs mintájára.

Biobolt - minden ami az egészséges élethez szükséges!

Az édesszájúak kedvéért meg kell említenünk, hogy bár a gránátalma önmagában sem utolsó csemege, és az egészségtudatos étrend részeként ajánlott is nyersen fogyasztani, mégis gyakran készítenek belőle szörpöt, különféle koktélokat, illetve habkönnyű poharas desszerteket. A közel-Keleten a szárított magokat egyébként még fűszerként is használják: kellemes, savanykás ízt adnak az ételnek. A gránátalma azonban nem csak belülről fejti ki áldásos hatását, hanem kívülről is szépít minket: a magjaiból préselt olaj kedvelt összetevője az anti-aging krémeknek és egyéb természetes kozmetikumoknak. Segít kisimítani az apróbb ráncokat, és visszaadja a bőr ruganyosságát. Rosace vagy ekcéma esetén enyhíti a kellemetlen tüneteket. Érdekesség, hogy nem csak a humán gyógyászatban használják: prémium állateledelek összetevői között is gyakran megtalálható, hiszen vitalizáló hatása kis kedvenceinken is érvényesül. Akármilyen sokoldalú gyümölcs is a gránátalma, sokan a mai napig félnek tőle, macerásnak tartják a feldolgozását, illetve nem tudják, pontosan hogyan illene elfogyasztani. Nos, e tekintetben szerencsére nincsenek kőbe vésett szabályok: a tetejét ajánlott levágni, majd kézzel szétfeszíteni, és a kesernyés hártyából kibontani az édes magokat. Vigyázzunk, érdemes kötényt viselni közben, mert a piros színű lé hamar kifröccsen a gránátalma magvaiból, és nehezen kivehető foltot hagy a ruhánkon. A bíborszínű magok belül ugyan kissé kemények, de rágjuk össze őket bátran, mert sok értékes anyag rejlik bennük. Amennyiben mégis ódzkodnánk az otthoni feldolgozástól, válasszunk a már készen, préselt formában elérhető termékek garmadájából.

Próbálja ki a gránátalma koncentrátumot most!

Naponta mintegy 2 dl gránátalmalét javasolt meginni egészségmegőrző és preventív célból. Aki szeretné, kivonat formájában is fogyaszthatja, ma már különféle tabletták és kapszulák állnak rendelkezésünkre, standardizált hatóanyag-tartalommal. A gránátalma tehát véglegesen elfoglalta előkelő helyét a szupergyümölcsök között: próbáljuk ki és illesszük be rendszeresen az étrendünkbe, hiszen csak nyerhetünk vele hosszútávon.

értékelés