5

Érik a meggy, a málna és a piros bogyós gyümölcsök. Ha nem fogy el rögtön, pár nap alatt megromlik a leszedett adag. Ne hagyjuk, főzzünk belőlük lekvárt! 

Egyik legértékesebb gyümölcsünk a málna, ha nem terem annyi, hogy málnaszörpöt csöpögtessünk belőle, de a napi betevőnél azért mégis több, szedjünk mellé társnak más piros termésű gyümölcsöt és főzzük be lekvárnak. A málna zamata már kis mennyiségben is csodákat művel pédául meggyel kombinálva. Van, akit zavarnak a natúr málnalekvárban a magok, azoknak is jó megoldás, ha egy kis meggyel lazítjuk az elegyet.

malna_lekvarnak

Meggy-málna lekvár

Hozzávalók:

  • 60 dkg málna
  • 60 dkg meggy
  • dzsemfix 3:1
  • 30-40 dkg cukor
  • kis citromlé

A megtisztított, kimagozott egészséges gyümölcsöt tegyük fel főzni a kimért cukorral, dzsemfizzel. Ízlés szerint turmixoljuk a gyümölcsöket, ha az egyöntetűbb lekvárokat szeretjük vagy hagyjuk egyben a meggyszemeket ha nem zavarnak. Kisgyerekes családban talán célszerűbb az előbbi megoldás.  A főzés végén egy kis citromlével frissítsük a fortyogó lekvárt, ha minden igaz, intenzívebb marad a színe is tőle. Egy-két perc forralás után öntsük a tisztára mosott üvegekbe a lekvárt és pár perc fejre állítás után kész is az ízes télirevaló.

Málna-josta (ribizli) lekvár

Ínyencek egyéb bogyós gyümölcsökkel is kiegészíthetik a málnát. A feketeribizli és az egres keresztezése a josta, amely kicsit megosztó gyümölcs, aki a feketeribizlit nem szereti, lehet, hogy ezt sem fogja. Nálunk a családban 3:2 az arány a jostára szavazók mellett, így pár üvegcse mindig készül ebből a keverékből is.

josta_lekvarnak

Hozzávalók:

  • (meggy)
  • málna
  • josta
  • (ribizli)
  • dzsemfix
  • cukor

Az elkészítés módja az előzővel megegyezik, az arányokat és a gyümölcsöket bátran variálhatjuk, szerintem elrontani nem lehet.

Mindkét lekvár a reggeli joghurt-műzli-pirosgyümölcsös lekvár trió elmaradhatatlan kellékei.

Még több málnás recept:

értékelés