1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Nagy valószínűséggel Olvasónk valóban mirobalánt látott erdélyi kirándulása során. A Myrobalant a kertészek elsősorban kajszi-, és szilvafák alanyaként használják fel, erre oltják (szemzik) rá a nemes fajtát. A myrobalan a nagyon köves és a nagyon száraz talajok kivételéval mindenütt jól díszlik, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is jól tűri. <p>Ha vásárolni szeretne, tekintse meg a Szaknévsor rovatot, ahol ajánlatot kérhet díszfaiskoláktól, gyümölcsfaiskoláktól.
A barnuló, majd elszáradó leveleknek alapvetően három oka lehet, a kevés fény, a magas hőmérséklet vagy a vízhiány. A papagájvirágnál kucsfontosságú, hogy télen hűvös és jól megvilágított helyen tartsuk. Ilyenkor ritkábban, de tavasztól alaposan be kell öntözni, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. <p>Amennyiben fiatal növényt kapott, tavasszal mindenképpen ültesse át. A fejlett növényeket azonban nem szabad átültetni, mert az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép.
A köszméte ökológiai igényét tekintve jellemző, hogy a hűvösebb területeken érzi jól magát. Meleg területeken, forró nyarakon nemcsak a lombját veszti el, hanem gyakran a gyümölcs is megperzselődik, értéktelenné válik. <p>Talajjal szemben nem túl igényes, legjobban a középkötött vagy lazáb, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Egyre azonban figyelni kell, a levegőtlen talajt egyáltalán nem viseli el.
A sütőtök termését késő ősszel szedjük fel, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható.
A gyümölcsfákhoz hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van az évenkénti megújulásra. Tetemesebb kort megélt növényeink esetén nem elegendő csupán az átültetés, 2-3 évente újítsuk meg a töveket. A szobapáfrány esetén kora tavasszal végezzünk tőosztást, amikor 2-3 egyforma nagyságú tövet képezünk, és ezeket külön cserépbe ültetjük.