A medvehagyma (Allium Ursinum) termesztése és felhasználása
A medvehagyma többnyire félárnyékos, fák alatti részeken, árnyékos erdőkben érzi jól magát, de ott is felehető, ahol a tél folyamán jól átnedvesedett a talaj. Ha a feltételek adottak, sűrű szőnyeget alkotnak, és nagyon invazívak. Lássuk, mire használhatjuk fel, és hogyan termeszthetjük a medvehagymát!

A medvehagyma (Allium Ursinum) felhasználása

A medvehagyma a tél végén kezd növekedni, tavasszal virágzik, és nyár közepén teljesen elszárad. Így lehetővé válik, hogy tavasszal más növényeket ültessünk a helyébe.

A medvehagyma kiváló társnövény a kertben, legtöbb növényre jó hatással van, javítja azok egészségi állapotát, védi őket a kártevőktől és betegségektől. A kertészek mindössze a zöldborsó és a bab esetében figyeltek meg visszaesést, ha együtt termesztették a medvehagymával.

Frissen a növény minden része fogyasztható. A medvehagyma levelei nyersen vagy főzve is ízletesek, és gyenge tél esetén már január közepétől be lehet takarítani. A fokhagymához hasonló az ízük, és kiváló alkotórészei egy téli salátának. Levesek, pörköltek vagy más ételek ízesítéséhez használható, de ugyanakkor spenótszerű főzelékként is fogyasztható.

 

medvehagyma-fold
Medvehagyma földek

 

A tavasz közepén a virágok kinyílnak, ekkor a levelek elvesztik vitalitásukat. A virágokat ugyanúgy lehet fogyasztani, mint a leveleket, habár kissé erősebb az ízük; továbbá saláták dekorálására is használhatóak. Amint a magok kezdenek érni a hüvelyekben, azok íze még erősebbé válik.

A gyökér nyersen vagy főzve fogyasztható, egész évben begyűjthető, de a legcélszerűbb júliustól decemberig vagy januárig betakarítani. Erős fokhagyma íze van, ám meglehetősen kicsi és nehézkes betakarítani.

 

A medvehagyma gyógyhatása

Egészségügyi szempontból a medvehagyma több hatóanyagot tartalmaz, mint a fokhagyma. Diéta mellett optimális kiegészítő, és rendszeres fogyasztás esetén jó hatással van az egészségre. Hatékony vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő. A növény leve háztartási fertőtlenítőként is használható.

A medvehagyma gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor egy jó antioxidáns, és védi a szervezetet a szabadgyököktől. Aktiválja a falósejteket, csökkenti az LDL koleszterinszintézist, és megakadályozza a plakkok és vérrögök képződését.

1992-ben a medvehagymát az év növényévé nyilvánították Európában.

 

medvehagyma-noveny

Az egészséges medvehagyma

 

A medvehagyma előnyösebb a fokhagymánál, mert:

  • több hatóanyagot tartalmaz
  • ha meg is található egy bizonyos hatóanyag a fokhagymában, az sokkal kisebb mértékben van jelen
  • szagtalan (persze, ha nem dörzsöljük meg előtte a leveleit)

 

A medvehagyma termesztése

Ha úgy döntöttél, hogy termeszteni szeretnéd kertedben a medvehagymát, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

  • nyár elején magokat gyűjtesz be, amelyeket elvetsz a kertedben vagy hidegágyban. A magok jól kicsiráznak, és harmadik évben már kész növény lesz belőlük.
  • a nyár folyamán kiásod a gyökeret, és rögtön átülteted a kertedbe. A következő évre már kész is lesz a „termés".

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Az átteleltetett bakopát vissza kell-e vágnom. Ha igen mikor és mennyire?

A bakopa (Bacopa monnieri) eredeti élőhelyén valóban évelő növény, nálunk fagyérzékeny, de ha sikerült egészésgesen átteleltetni, valóban új életre kelthető egy metszéssel.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.