A spenót - miért olyan egészséges?
„Edd meg az ételt!” – lehet, hogy mindannyiunknak ez a legkorábbi emlékünk arról, ahogy édesanyánk vigyázott egészségünkre az egészséges ételek segítségével. Sokan közülünk azzal a tudattal nőttünk fel, hogy a spenót egyfajta zöld elixír, és ez többnyire így is van.

 

Az a csodálatos spenót! Popeye-nek is bevált

 

A spenót évtizedek óta a gyerekek Waterlooja szerte a világon, ez az egyetlen étel, amelyre majdnem minden anyuka NEM! – választ kap csemetéjétől. A spenót a céklafélék és a mángold rokona, íze is valamelyest hasonlít. Frissen, salátaként fogyasztva a legfinomabb, de párolva is kitűnő. Az íze sem túl rossz, salátaként megőrzi enyhén édeskés ízét, párolva erősebb ízt ad.

 

A spenót rövid története

 

Pillantsunk bele egy kissé e leveles növény történelmébe. A spenót Ázsiából származik, keresztül utazott sok országon a kereskedőkkel és az általuk szállított élelmiszerekkel együtt.  Kínában a VII. században jelent meg (azóta sem feledkeztek meg róla). Az európai országok csak a XI. században ízlelhették meg a spenótot, itt a spanyolok honosították meg.

Mára a spenót a leveles élelmiszernövények főáramlatához tartozik Európában és az amerikai kontinensen egyaránt, de volt olyan időszak a XVI. században, amikor a firenzei Medici Katalin magával vitte saját szakácsait, hogy spenótot főzzenek neki, amikor férjhez ment Franciaország királyához. Azóta minden spenótágyon tálalt fogást „á la Florentine”- nek neveznek.

 

Spenót-ételek

 

Mitől egészséges a spenót?

 

Mindannyian tudjuk, hogy ez a zöld, leveles növény, a spenót, bőséges forrása a vasnak és a klorofillnak, rostjai pedig tisztán tartják a bensőnket. De van még valami ezen kívül is. Minden jóakaró és minden orvos ajánlja a spenót fogyasztását a várandós és szoptató anyukáknak, a menstruáló nőknek, a növésben levő gyerekeknek, és mindazoknak, akik vérszegények. Mára köztudott, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok, ráadásul mindez kevés kalóriával, és zsír nélkül.

A vas, azonkívül, hogy ellátja egészséges hemoglobinnal szervezetünket, élesíti a memóriánkat, és felélénkíti az agyműködésünket is. Végül, egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a vasban gazdag étrend növeli az öregebb rágcsálók analitikus és motorikus készségeit.

A spenót minden falatja szinte az összes, ember számára hasznos tápanyaggal rendelkezik, összehasonlítva bármely más étellel. Kezdjük azzal, hogy a kutatók legalább tizenhárom féle flavonoid-vegyületet azonosítottak a spenótban, ezek antioxidánsok, melyek a rák ellen a legjobb harcosok. A tudósok ennél tovább is mentek: speciális spenót-kivonatokat készítettek, hogy jobban tudják tanulmányozni azok összetevőit.

 

Spenót-gyógyhatása

 

A spenót gyógyhatása

 

A kivonatokkal végzett vizsgálatok elképesztő eredményt mutatnak. Néhány összetevő, úgy tűnik, lassítja a rákos sejtek osztódását a gyomorrák esetén. Megint mások a mell-, és bőrrák sejtjeinek visszafejlődését okozzák. A spenótban és más leveles növényekben jelenlevő folsav, a béta-karotin mellett, növeli a vastagbél sejtjeinek ellenállóképességét a mutációval és DNS-károsodással szemben. Azoknál, akik béta-karotinban gazdag zöldségeket fogyasztanak, kisebb a vastagbélrák esélye, mint azoknál, akik nem esznek ilyen élelmiszert.

Rákellenes hatása mellett a spenót olyan összetevőkkel is dicsekedhet, amelyek megerősítik a szervezetet, és megvédik az olyan betegségektől, mint a csontritkulás, a szívbetegségek, a vastagbélrák, az ízületi gyulladás és mások.

A spenót ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, egy csészényi spenótlevél kétszer annyi K-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a  csontok erősek maradjanak. Aztán van még más is. A spenót jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz, mely garancia a fölösleges koleszterin oxidációja ellen, ami diabéteszes szívpanaszokat okozhatna.

A folsavra azért van szüksége a szervezetnek, mert az segít lebontani az olyan vegyi anyagokat, melyek szívpanaszokat okoznak. A folsav egészséges mennyiségben megtalálható a spenótnak nevezett leveles csodaszerben.

Ezen kívül a spenót nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot is, egy csészényi friss spenótlevél biztosítja a szervezet számára szükséges napi magnéziummennyiség 7,5 %-át.

A spenót másik előnye, amiről eddig nem tudtunk, az a vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy egy előételnyi-adag spenótsaláta ebédre, vagy párolt spenót rendszeres fogyasztása vacsorára maximum négy órán belül lecsökkenti a vérnyomást.

 

Spenótos-ételek

 

A spenót felhasználásának módozatai

 

Mindezek mellett a spenót olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek segítenek harcolni az olyan gyulladásos eredetű betegségek ellen, mint a reumás ízületi gyulladás és az asztma.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a spenótból, mindig figyeljünk arra, hogy a levelek frissek, zsengék legyenek, és ne lepje őket piszokréteg. A szárakon ne legyenek sárga nyomok. A spenótot legfeljebb négy napig tarthatjuk hűtőszekrényben, ha mosatlanul, lazán műanyagzacskóba tesszük.

Akár nyersen, akár főve fogyasztjuk, a spenótot előbb alaposan mossuk meg, legalább két-három alkalommal, folyó vízben, amíg a szennyeződések utolsó nyomait is eltávolítjuk. Nem túl jó ötlet a spenótot aprítás után megmosni, mert így kimosunk egy csomó tápanyagot is belőle. Ehelyett a leveleket tisztítsuk meg a száraktól, és öblítsük le egy nagy tál langyos vízzel, majd cseréljük le a vizet, és addig ismételjük az öblítést, ameddig a leöntött víz tiszta marad. Az utolsó öblítésnél lehetőleg használjunk klórtablettát is.

Blansírozva vagy párolva, az élénkzöld spenótlevél azonnal megnyugtató látványt nyújt a szemnek a vacsoránál, bármilyen más ételt kihangsúlyoz – vizuális és egészségügyi szempontból egyaránt!

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.