-
mérlegképes könyvelő
-
Nemzetközi személyszállító sofőr
-
Csemegés , hús pultos eladó , hentes
-
Óvodai kertész
-
Árúterítő, gépkocsivezető
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Műszaki mérnök, technikus
-
Porfestő
2024. 04. 22
-
Project Procurement Manager for Controls & Digitalization
2024. 04. 23
-
Mobil Értékesítési Tanácsadó (Lakossági) | Nyíregyháza
2024. 04. 27
-
Facility projekt mérnök
2024. 04. 29
-
Facility projekt mérnök
2024. 04. 29
-
Biztosítóberendezés műszerész
2024. 04. 29
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A csalánban található vitaminok, és ásványi anyagok
Sokan tudják, hogy a régi korokban, a népgyógyászatban a növény friss hajtásával ütögették a reumás beteg fájó testfelületét, így használva fel annak hatóanyagait, elsősorban a hisztamint a gyógyuláshoz. Ügyes háziasszonyoknak most is kedvesen kínálja magát az üdén zöldellő gyógynövény.
Csalánfőzelék készítése
A csalán friss tavaszi hajtásait, még virágzás előtt - kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben - elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes. Fokhagymával ízesítve, főtt tojással tálalva tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak „zöld ízű" tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K- és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.
A csalán az influenza, nátha, fáradtság, fájdalom és gyulladás ellenszere is
A csalán főzőlevét ne öntsük el, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad, tegyük el ivókúraként való felhasználásra, mert a felsorolt értékes vitaminokat, ásványi és gyógyító anyagokat tartalmazza. Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság, akik a téli influenzán, kisebb náthán átesve, még nem teljesen regenerálódtak. A gyógynövényt később még gyógyászati célokból gyűjthetjük sokoldalú felhasználhatósága miatt, de a tavaszi zsenge leveles hajtásokat használjuk fel a konyhában a családunk és magunk egészsége védelmében. A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyagtartalma miatt.
Németh Imréné Éva természetgyógyász, fitoterapeuta Tel.: (24) 530-570 vagy (20) 974-2394