No SSO cookie

A maca gyökér - az inkák ősi szuperétele

Utolsó változtatás: 2016-05-18 | Első közzététel: 2010-09-20
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A maca gyökér - az inkák ősi szuperétele
A maca a  Lepidium Meyenii növény összemorzsolt gyökere. Köztudottan segíti az egészséges energiaszint megtartását és évezredeken át az inkák szuperétele volt.

Mi az a maca gyökér?

 

A szuperétel kedvelők nagyon jól ismerik a maca gyökér hihetetlen tápanyagtartalmát. Ez a szuperétel, amelyik Peru magas Andok hegységeiben nő, tele van vitaminokkal, ásványokkal, proteinnel, csersavval, alkaloid anyagokkal és más fito tápanyagokkal. Ez az egyik közkedvelt por, amelyet turmixitalokba szoktak keverni, és gyakorlatilag minden nyersétel vagy szuperétel fogyasztó konyhájában megtalálható.

Néhány évvel ezelőtt ellátogattam a Machu Pichu-hoz. Egy 7 napos túrán vettem részt, fel és lemásztam a meredek hegyoldalakon, alig tudtam lélegezni azt az oxigénhiányos levegőt. Emlékszem, hogy egy egész napot másztunk felfele egy 4200 méteres hegyszoroson keresztül. A „Dead Woman's Pass˝ (Halott nő szorosnak) nevezték, és amint felfele mentünk egy idő után meg is értettem, hogy miért. Nagyon fárasztó volt a mászás.

 

Maca-gyökér


Aztán következett egy nap, amikor lefele mentünk, ami a lábaknak pont ugyanolyan megerőltető, mint a felfele mászás. Képzeljék el, hogy nyolc órán keresztül mentünk lefele egy lépcsősoron....hát valami ilyesmi lehetett.

Hét nap gyaloglás és mászás után elérkeztünk egy hegycsúcsra, ami a Machu Picu-ra nézett, „az égi városra”, amit még az Inkák építettek. Azonnal leesett az állam, amikor megpillantottam az alattam elterülő ősi várost, amelyet ezrek építettek felhordva a hegyoldalra a 20 tonnás szikladarabokat.

Amint ott fent álltam, és az alattam elterülő gyönyörű tájat csodáltam, azt mondtam magamnak „Én alig bírtam egymagam feljönni a hegyre. Vajon ezek az inkák, hogyan tudtak 20 tonnás köveket felvinni a hegyre, és úgy elhelyezni őket, mint valami templom falakat, miközben semmilyen technológiát nem használtak?”

Az biztos, hogy azok az emberek nem Big Mac-en és diétás kólán éltek. Ők quinoa-t, algákat és maca gyökér port fogyasztottak. Szuperételeken éltek.

Akkor még nem is sejtettem, hogy később én is szuperétel kedvelő leszek.

 

Mi a maca?


A maca a  Lepidium Meyenii növény összemorzsolt gyökere. Köztudottan segíti az egészséges energiaszint megtartását és évezredeken át az inkák szuperétele volt.

Valójában, a Machu Pichu építésekor, a maca nagyon fontos szerepet töltött be az inkák étkezésében.

Mint ahogy azt ma már nagyon jól tudjuk, a feldolgozott gyorsételek fogyasztásával nem lehet felépíteni egy várost az egekben. És a metafora pontosan jellemzi az életünket: Mindegy melyik hegycsúcsra törsz, a szuperétel tápanyaga nélkül soha nem jutsz fel oda! Nem számít, hogy maca vagy alga vagy kendermag fehérje, ezek a szuperételek segítenek olyan tápanyagokkal ellátni a testünket (és az elménket), amelyek szükségesek a nagyszerű dolgok megvalósításához.


Maca-gyökér-Lepidium-Meyenii



Próbáljunk ki valami újat!


A maca egy olyan szuperétel, amelyik megváltoztatja az életünket. Ha még sohasem próbáltuk, itt az ideje, hogy vegyünk egy csomaggal, és keverjünk egy kávéskanál port a reggeli gyümölcslevünkbe. Nagyon jó a csokoládé, avokádó, eper vagy éppen banán turmixitalokkal!

A maca-nak a pörkölt cikóriához hasonló az íze, ami pedig a kávéra hasonlít. De nem koffein tartalmú élénkítőszer, mint a kávé, hanem inkább egy „serkentő” gyógynövény, amelyik javítja az egészséges energiaszintet anélkül, hogy a kémiai élénkítőszerekkel elpusztítaná az idegrendszert.

Ha most próbáljuk ki először a maca-t, egyszerre csak egy teáskanállal használjunk belőle. Megfigyelhetjük, hogy hogyan nő az éberségünk és az energiaszintünk. A maca gyengéd, de mégis hatásos. Meggyőződésem, hogy ez az egyik olyan szuperétel, amelyik ellátta az ősi inkákat tápanyagokkal, hogy olyan nagyszerű dolgokat érjenek el, amelyeket mi már csak csodálni tudunk.

 

A maca aktív alkotóelemei


A szárított maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2.2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.

Ezen kívül a maca gazdag még olyan növényi szterolokban mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol. Ami az ásványi anyagokat illeti, a maca túlszárnyalja a burgonyát és a répát is, valamint vas-, magnézium-, kalcium-, kálium- és jódforrás is.


Szólj Te is hozzá!