No SSO cookie

Egészséges egzotikus zöldségek az asztalon

Utolsó változtatás: 2016-05-18 | Első közzététel: 2011-07-25
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Egészséges egzotikus zöldségek az asztalon
Azokat a zöldségeket tartjuk egzotikusnak, amelyeket nem lehet megtalálni a világ minden részén. Ezeket a zöldségeket lehűtve szállítják a világ minden tájára, azért, hogy megőrizzék eredeti ízüket és illatukat. Nézzük, melyek ezek a zöldségek!

Egzotikus zöldségek:


  • Kelbimbó
  • Bordáskel
  • Daikon (japán retek)
  • Karalábé
  • Csili paprika
  • Édesburgonya
  • Jamgyökér
  • Főzőbanán (plantain)
  • Okra
  • Mungó bab
  • Shiitake gomba
  • Édeskömény
  • Aszparágusz
  • Brokkoli
  • Cukkini
  • Endíviasaláta
  • Póréhagyma
  • Zeller

Most pedig szeretnénk kiemelni néhányat közülük:

 

Articsóka



Ez a zöldség a mediterrán vidékekről származik. Ez az egyik legidősebb ember által ismert étel. Ennek a zöldségnek ugyan  riasztó külseje, de puha, ehető és ízletes ˝szíve˝ van. Előételként, fő fogásként vagy körítésként lehet tálalni. Általában előételként szolgálják fel vajöntettel és majonézzel. Gazdag C vitaminban és folsavban. Több fajta articsóka van, az egyik közülük a csicsóka. A csicsóka gumós növény, aminek a mérete és a színe hasonlít a gyömbérgyökérhez.

 

Karalábé

 

 

Ennek a zöldségnek nagy szára és finom, fehérrépaszerű íze van, a színe lehet zöld vagy lila. A karalábét kb. egy hétig lehet hűtőszekrényben tárolni a megvágása után. Akárcsak a fehérrépának, ennek is a gyökerét kell megfőzni. A karalábé tartalmaz C vitamint és káliumot.

 

Bordás kel

 

 

Egy keleti káposzta, amit kínai káposztának is neveznek. Nagyon tápláló zöldség, és sokat használják a kínai konyhán. Fehér szára van, amin a nagy kanálformájú sötétzöld levelek nőnek. Az íze hasonlít a spenótéhoz. Míg a szára gyengébb ízű, addig a levelei csípősek. Főzve vagy párolva viszont édes ízt kap. Sok vizet és C vitamint tartalmaz, ugyanakkor gazdag A vitaminban és kalciumban. A bordás kelt levesek készítéséhez használjuk.  3 napig lehet hűtőben tárolni, jól szellőző műanyag zacskóban.

 

Kelbimbó

 

 

A kelbimbó Belgiumból származik. Napjainkban viszont Olaszországban is nagy mennyiségben termesztik. A kelbimbó nagysága nem haladja meg egy golflabda méretét. Az íze hasonlít a karfioléhoz azzal a különbséggel, hogy a kelbimbónak tömöttebb felépítése és gyengébb íze van. Gazdag C és K vitaminban, valamint foszfátokban, emellett rákmegelőző hatása is van. A kelbimbót általában főzve és sózva esszük. Salátákhoz, előételekhez vagy húsos ételek kiegészítőjeként kiváló.

 

Aszparágusz

 

 

Az aszparáguszt, vagyis spárgát, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a Kelet Mediterrán vidékeken. Az 'Aspargo' egy görög szó, aminek a jelentése hajtás. Gyógyító hatása miatt a rómaiak és a görögök nagy tiszteletben tartották ezt a növényt. Napjainkban, széles körben használatos salátákhoz és a fő ételek kiegészítőjeként. Jótékony hatása van, ha nyersen vagy majdnem nyersen fogyasztjuk. Az aszparágusz fehér változatát is megtalálhatjuk az üzletekben.


Szólj Te is hozzá!