Vannak olyan családi receptek, amelyek örök érvényűek. Ilyen a fekete-fehér torta, amelynek a tésztája liszt nélkül készül.

A nagymamám mindig azt mondja, hogy drága sütemény, amelyikbe sok tojás kell. A fekete-fehér torta ilyen szempontból igazi luxuscikk, hisz egy fél tálca tojás kell hozzá. Ellenben nagyon finom, sőt a tésztája liszt helyett darált mandulával készül.

fehr_fekete_torta

Hozzávalók

A torta tésztájához:

  • 31 deka őrölt mandula
  • 13 deka vaníliás cukor
  • 3 deka morzsa
  • 21 deka főzött
  • olvasztott  csokoládé
  • 21 deka vaj
  • 14 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 5 tojás fehérje

A tortakrémhez:

  • 25 deka vaníliás cukor
  • 5 tojásfehérje
  • kb. egy fél tábla csokoládé


A mandulát, a vaníliás cukrot, a morzsát a csokoládét és a vajat géppel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a 14 tojássárgáját, az 1 egész tojást és az öt tojás habját. A masszát tortaformába tesszük és vigyázva sütjük, mert hamar elég.
Hagyjuk a tésztát kihűlni, közben nekiállunk a krémnek.

A vaníliás cukrot kevés vízben megspinneljük/két ujjunk között szálat kell tudni húzni/, majd 5 tojás habjába a  cukorszirupot meleg helyen lassan beleöntjük. A tetejét levesszük.

A  félbevágott tortalapok közé a krém felét, a torta tetejére a másik felét tesszük. Tetejét egyenesre simítjuk. A torta tetejét tetszés szerint olvasztott csokoládéval jégcsapszerűen dekoráljuk.

 

Molnár István Mihály és Judit, Gellért-hegy

értékelés