Honnan tudjuk, hogy mikor értek a zöldségek? - 2. rész

Honnan tudjuk, hogy mikor értek a zöldségek? - 2. rész
Második részünkben az érettség jeleit az olyan zöldségeknél vizsgáljuk, mint a hagyma, a saláta, a padlizsán, a paszternák vagy a karfiol. Lássuk, melyek az érettség jelei ezeknél a zöldségeknél! 

Karfiol


Akárcsak a brokkoli, az otthon termesztett karfiol rózsája sem lesz akkora, mint az üzletekben kaphatóké. Szedjük le, amikor a feje teltté válik és a felülete még puha.

 

Kukorica


Körülbelül 3 héttel a selyembajusz megjelenése után megszárad, és megbarnul. A szemek tejszerű nedvet eresztenek, ha beleszúrunk.

 

Uborka


Az uborka szedésekor a cukkínivel kel versenyre. A szedés ideje és az uborka hosszúsága fajtától függően változik. A termésnek keménynek és simának kell lennie. A túlságosan érett uborka keserűvé válik, még mielőtt megsárgulna.

 

 

Padlizsán


A még kicsit éretlen termésnek van a legjobb íze. Keménynek és fényesnek kell lennie. Inkább vágni kell, semmint letépni a tövéről.

 

Fokhagyma


A fokhagyma csúcsa leesik és megbarnul, mikor a fokhagyma feje éretté válik. Ássuk ki, ne húzzuk, és hagyjuk jól megszáradni, mielőtt elraktározzuk. A földet inkább száraz kefével távolítsuk el róla, semmint mosással.

 

 

Kelkáposzta


A kelkáposzta levelei egész szezonban szedhetők. Sötétzöldnek, keménynek és vastagnak kell lenniük. Az aromája hidegebb tájakon finomabb.

 

Karalábé


Akkor szedjük le, amikor a gumó átmérője eléri az 5-8 cm-t. A gumók keményebbek lesznek a karalábé fejlődésével. Húzzuk ki, vagy vágjuk le a növényt a tövéről.

 

 

Póréhagyma


Akkor szedjük ki a póréhagymát, amikor az átmérője körülbelül 2,5 cm.

 

Fejes saláta


Amint a feje tömör és kemény, szedjük le, ezt egy enyhe szorítással ellenőrizhetjük. A forróság ellágyítja, és inkább felmagzik a növés helyett.

 

Leveles saláta


Szedjük le a külső leveleket, amint a növény 10 cm magasra nőtt. A belső, fiatalabb leveleket engedjük még nőni. Ily módon a saláta leveleit egész nyáron szedhetjük.

 

 

Sárgadinnye


Többfajta sárgadinnye létezik, és általános szabály, hogy az ért dinnyének drapp színűnek kell lennie, ekkor a gyümölcs „lecsúszik" a futónövényről, amikor megemeljük azt. Amikor a gyümölcs érett, édes illatot áraszt.

 

Paszternák


A paszternáknak akkor lesz a legjobb íze, ha egy-két fagy a földben éri. Egész télen át a földben lehet hagyni, és tavasszal kiásni. Hideg helyeken télen komposzt réteggel kellene betakarni.

 

 

Hagyma


A hagymát ki lehet ásni, amikor a szára megérett és eldől. Hagyjuk a hagymát a napon száradni.

 

Következő oldal >>

értékelés