Honnan tudjuk, hogy mikor értek a zöldségek? - 2. rész
Második részünkben az érettség jeleit az olyan zöldségeknél vizsgáljuk, mint a hagyma, a saláta, a padlizsán, a paszternák vagy a karfiol. Lássuk, melyek az érettség jelei ezeknél a zöldségeknél! 

Karfiol


Akárcsak a brokkoli, az otthon termesztett karfiol rózsája sem lesz akkora, mint az üzletekben kaphatóké. Szedjük le, amikor a feje teltté válik és a felülete még puha.

 

Kukorica


Körülbelül 3 héttel a selyembajusz megjelenése után megszárad, és megbarnul. A szemek tejszerű nedvet eresztenek, ha beleszúrunk.

 

Uborka


Az uborka szedésekor a cukkínivel kel versenyre. A szedés ideje és az uborka hosszúsága fajtától függően változik. A termésnek keménynek és simának kell lennie. A túlságosan érett uborka keserűvé válik, még mielőtt megsárgulna.

 

 

Padlizsán


A még kicsit éretlen termésnek van a legjobb íze. Keménynek és fényesnek kell lennie. Inkább vágni kell, semmint letépni a tövéről.

 

Fokhagyma


A fokhagyma csúcsa leesik és megbarnul, mikor a fokhagyma feje éretté válik. Ássuk ki, ne húzzuk, és hagyjuk jól megszáradni, mielőtt elraktározzuk. A földet inkább száraz kefével távolítsuk el róla, semmint mosással.

 

 

Kelkáposzta


A kelkáposzta levelei egész szezonban szedhetők. Sötétzöldnek, keménynek és vastagnak kell lenniük. Az aromája hidegebb tájakon finomabb.

 

Karalábé


Akkor szedjük le, amikor a gumó átmérője eléri az 5-8 cm-t. A gumók keményebbek lesznek a karalábé fejlődésével. Húzzuk ki, vagy vágjuk le a növényt a tövéről.

 

 

Póréhagyma


Akkor szedjük ki a póréhagymát, amikor az átmérője körülbelül 2,5 cm.

 

Fejes saláta


Amint a feje tömör és kemény, szedjük le, ezt egy enyhe szorítással ellenőrizhetjük. A forróság ellágyítja, és inkább felmagzik a növés helyett.

 

Leveles saláta


Szedjük le a külső leveleket, amint a növény 10 cm magasra nőtt. A belső, fiatalabb leveleket engedjük még nőni. Ily módon a saláta leveleit egész nyáron szedhetjük.

 

 

Sárgadinnye


Többfajta sárgadinnye létezik, és általános szabály, hogy az ért dinnyének drapp színűnek kell lennie, ekkor a gyümölcs „lecsúszik" a futónövényről, amikor megemeljük azt. Amikor a gyümölcs érett, édes illatot áraszt.

 

Paszternák


A paszternáknak akkor lesz a legjobb íze, ha egy-két fagy a földben éri. Egész télen át a földben lehet hagyni, és tavasszal kiásni. Hideg helyeken télen komposzt réteggel kellene betakarni.

 

 

Hagyma


A hagymát ki lehet ásni, amikor a szára megérett és eldől. Hagyjuk a hagymát a napon száradni.

 

Következő oldal >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen mutatós, 2-3 féle növényt ültessek piros álló muskátli mellé kaspóba, a teraszra?

Muskátlik mellé gyakran szoktak ültetni petúniát, verbénát vagy tömpevirágot.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.