No SSO cookie

A birsalma felhasználása

Utolsó változtatás: 2016-05-09 | Első közzététel: 2011-02-17
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A birsalma felhasználása
A birsalma az ősi civilizációk egy nagyra becsült gyümölcse, mely feltehetően az antik törökországi Szmirna városából ered.

A birsalma története

 

  • Ezt a gyümölcsöt széles körben fellelhetjük Olaszország elveszett városának, Pompeinak művészeti ábrázolásain, falfestményein és a mozaikokon. Bár az ókori görögök kivételes minőségű, oltott birsalmát fejlesztettek ki, a mezőgazdasági kutatóknak csak az utóbbi időben sikerült puha állagú, zaftos gyümölcsöt nemesíteni.
  • Néhány újabb Bibliafordítás szerint Ádám az Édenkertben egy almát kóstolt meg... valószínű, hogy ez a gyümölcs birsalma lehetett, mivel az alma egy sokkal későbbi időpontban jelent meg azon a vidéken. (Persze ez csak egy feltevés, hiszen a Szentírásban nincs megnevezve, hogy milyen gyümölcsről is lehetett szó.)
  • A kutatók számos újfajta birset kereszteztek, melyek messze felülmúlják a vad birsalmafák jellemzőit.
  • Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szmirnait, amely sima és viaszos. Néhány gyümölcskocsonya-készítő érés előtt szedi le a birsalmát, amikor sárgulni kezd a gyümölcs, így őrizvén meg savtartalmukat.

birsalmak
Birsalma

 

  • A birsalmafák 3-5 méter magasra nőnek. Az Amerikába bevándorló korai telepesek az európai „Cydonia oblonga" birsből ültettek a kertjeikbe. Ezen csemeték egy része körtenagyságú, másik része pedig sárgadinnye nagyságú gyümölcsöt termett. Mivel sokáig ép maradt a gyümölcs, a szobába illatosítóként is használták.
  • A birsalmát felhasználják gyümölcskocsonyák, lekvárok, paszták készítéséhez, pitékhez, valamint pektin tartalmuk miatt más gyümölcskonzervekhez.
  • A birsalmafák és a gyümölcsök rendkívüli módon ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. A fák jól alkalmazkodnak a különböző talajtípusokhoz és hőmérsékletekhez, akár -26 °C-on is képes életben maradni. A magról termesztett birset a kertészeti kereskedésekben más gyümölcsfák gyökértörzsének eltörpítésére használják.
  • A birsalmafák virágai a levelek után, tavasz vége felé jelennek meg, kellemes illatúak, és rózsaszínes-fehér színben pompáznak.
  • Miután ősszel a gyümölcs megsárgul, az érési folyamat alatt nagyon jó illatot bocsát ki, amelyet nem lehet más gyümölcsaromával összetéveszteni.
  • A birsalmafák virágainak nincs szükségük a méhek és hangyák segítségéra a porzáshoz.

 

birsalma-viraga
Virágzó birsalmafa
  • A beoltatlan csemete nagyban különbözik a virágzó törpebirstől, bár mindkettő nagy gyümölcsöt terem.
  • A birsalmáról kimutatták, hogy sok hasznos ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálium-karbonát vagy a foszfor, ugyanakkor sok C- és B2-vitamin is található a gyümölcsben.
  • A birsalma gyógyhatását már évszázadok óta ismerik. Shakespeare az írta róla, hogy a birsalma „gyomornyugtató".
  • A birsalmát sokféleképpen fel lehet használni, például: pitékben, gyümölcskocsonyákban, dzsemekben, lekvárokban, fagylaltokban, süteményekben és aromákban.
  • A megbízható kertészkereskedéseknél vásárolt oltott birsek kevés gondozás mellett kiváló minőségű gyümölcsöt teremnek, és jól bírják a hideget is. Próbáljuk ki, és ültessünk mi isbirsalmafát a kertbe!

 


Birsalma "fotómodellek"


Szólj Te is hozzá!