No SSO cookie

Mennyi tápérték van a körtében? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2010-07-12
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mennyi tápérték van a körtében? - 2. rész
Az előző részből megtudhattuk, hogy milyen vitaminok vannak a körtében, és hogy milyen jótékony hatása van. Ebből a cikkből azt tudhatjuk meg, hogy 100 g körtében pontosan mennyi tápérték van, és hogy hogyan fogyasszuk!

A körte tápértéke

 

Osztályozás és tárolás

Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmos körte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe.

Válogassunk szilárd, erős aromájú, friss gyümölcsöt, kerüljük azokat, amelyeken ütés nyomok látszanak, mert az azt jelzi, hogy a belseje is törött. Egyes körtéknek, különösen az ázsiai fajtáknak, rozsdás kinézetük van, azonban ez elfogadott jellegzetességük.

Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban vagy csomagoljuk papírszalvétába. Ha úgy érezzük, hogy bemélyed kissé, ha hozzá érünk, azt jelenti, hogy megérett a fogyasztásra.

Ahhoz, hogy kiélvezhessük tápanyagának a hatását, frissen kell elfogyasztanunk, amúgy néhány napig még tárolható a hűtőben.

A friss körték szobahőmérsékletenelállnak néhány napig, de a hűtőben akár 2-3 hétig is.

 

Körte

 

A körte konyhai felhasználása

Fogyasztás előtt mossuk le jól hideg vízzel, hogy eltávolítsuk róla a port és a vegyszereket, vagy a gombaölők nyomait.

Vágjuk le mindkét végét, majd hasítsuk ketté a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és szeleteljük vagy kockázzuk kívánság szerint.

A vas-oxidnak köszönhetően a körteszeletek kissé megbarnulnak a levegő hatására, ezért, ha mégis szeletelve szeretnénk tálalni, mártsuk a szeleteket enyhén citromos vízbe.

Ha Azért, hogy a legtöbb hasznot merítsük ebből a gyümölcsből, fogyasszuk a héjával együtt, mert a vitaminok és ásványi anyagok közvetlenül a héj alatt vannak.

 

Tálalási tanácsok

Hogy teljességében élvezhessük a körte jótékony hatását, nyersen fogyasszuk. A körte felhasználható lekvár készítéséhez, üdítőkhöz, palacsintákhoz és gyümölcssalátákhoz. Gyümölcslékoktélként keverhető ananásszal, őszibarackkal, szőlővel stb. Használható még a kisgyerekek ételeinek elkészítéséhez is.

 

Körtetorta

 

Főbb összetevői Tápérték Javasolt napi bevitel százaléka

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Összes zsírok

Koleszterin

Rost

58 Kcal

13.81 g

0.38 g

0.12 g

0 mg

3.10 g

3%

11%

<1%

0.5%

0%

7%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Patoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

K-vitamin

K-vitamin

7 mcg

0.157 mg

0.048 mg

0.028 mg

0.025 mg

0.012 mg

23 IU

4.2 mg

0.12 mg

4.5 mcg

2%

1%

1%

2%

2%

1%

1%

7%

1%

4%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

1 mg

119 mg

0%

2.5%

Ásványok

Kalcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Cink

9 mg

0.082 mg

0.17 mg

7 mg

 

11 mg

0.10 mg

1%

9%

2%

2%

2%

2%

1%

Fito-tápanyagok

Béta karotin

BetaCrypto-xantin

Lutein-zeaxanthina

12 mcg

2 mcg

45 mcg

__

__

__


Szólj Te is hozzá!