Sáfrány: így termeszd a kertben a világ legdrágább fűszerét!

5

A sáfrány a világ legdrágább fűszere. A klímaváltozás kedvez neki, ezért Magyarországon is termeszthető. Így vágj bele!

A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Minden elültetett hagyma 4-5 virágot hoz. 5 kg fris vagy 1 kg szárított sáfrányhoz hozzávetőlegesen 70-80 ezer virágra van szükség.

Sáfrány termesztése

A sáfránynak a klímaváltozás kifejezetten kedvez. Előnyére válnak az itthon egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak. Egy igazi fényigényes növény. Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli – különösen október második feléig, amikor eljön a fővirágzás és a termés betakarítása.

Sáfrány ültetése

A sáfrányhagymákat célszerű 10 x 10 cm-es rácsban ültetni, amelyet érdemes nagyjából 80 centinként járósorokkal tagolni, hogy a növények könnyen hozzáférhetőek legyenek. Az ültetési mélység függ a hagyma méretétől. A nagyobb nagyjából 10 centis hagymákat 10-15 centi mélyre érdemes ültetni. Ha kötöttebb a talaj, akkor 5-7 centi is elég lehet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a sáfrány a lazább, porhanyós talajt szereti, ezért a taposást amennyire lehet, kerülni kell. Az elültetett hagymákat nem nagyon kell öntözni, de az ágyásokat célszerű gyommentesen tartani.

A sáfrány ősszel növeszti hosszúkás, fűszerű leveleit, majd az ősz második felében és télen virágzik, mely korábbi vetés, vagy évelő ágyás esetén korábbra tolódik.

Sáfrány ára - egy kiló egy családi ház árába is kerülhet

Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni és az időpontra is figyelni kell. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany.

A gyengébb minőséget képviselő fűszer grammja néhány dollárba kerül, de a jobb minőségű termés kilogrammjáért átlagosan 2-15 ezer dollárt is elkérhetnek a piacon.

Az itthon termesztett sáfrány egy vidéki családi ház árába is kerülhet.

 

Sáfrány virága

 

Hogyan használjuk a sáfrányt?

A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. A sáfrányos szeklicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk.

 

sáfrány szárítva

 

A sáfrányos receptek

A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azoonal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

safrany_legdragabb_fuszer

Figyelem: Nagyon ügyeljen arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező!

Recept ajánló:

értékelés