No SSO cookie

Fahéjjal a cukorbetegség ellen - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-24 | Első közzététel: 2010-08-23
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Fahéjjal a cukorbetegség ellen - 1. rész
A fahéj csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Az emberek általában szeretik az almaborhoz vagy süteményekhez adott fahéj ízét. Lássuk, hogy hogyan hat a fahéj a cukorszintre.

Fahéjjal a cukorszint kordában tartására

 

Amikor nálunk egészségügyi reformra kerül majd sor, és reméljük, hogy az igazi előrelépést jelent majd, fontolóra kell vennünk azokat a biztonságos, megfizethető megoldásokat, amelyek valóban segítenek megelőzni a betegségeket. Alig találunk jobb példát erre, mint a fahéj, amely segít szabályozni a vércukorszintet és megelőzni a cukorbetegséget.

A továbbiakban egy összeállítást olvashatsz azokból az idézetekből és beszámolókból, amelyek az eddig valaha kiadott legjobb egészségről szóló könyvekben megjelentek. Jó szórakozást!

Néhány éve az egyik olvasónktól hallottuk, hogy a fahéj segíthet a 2-es típusú cukoretegek vércukorszintjének a csökkentésében. Ez az infó újdonság volt számunkra, de egy kis szaglászás után rábukkantunk néhány érdekes állatokon végzett sejtkutatás eredményére. A tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj által a sejtek sokkal jobban reagáltak az inzulinra, és ez elméletileg jobb vércukorszintet eredményez. Azóta több olvasónk is mondta, hogy egy kevés fahéj valóban segít a vércukorszintjük megőrzésében.

Ha az ételeinket egy kis fahéjjal ízesítjük vagy a fahéjat kapszula formájában szedjük be, akkor jelentősen javíthatunk vércukorszintünkön. Mégis vigyázat: a Cinnabon fogyasztása nem tesz jót, mivel 144 gramm cukrot és szénhidrátot valamint 730 kalóriát tartalmaz. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatói pakisztáni partnereikkel közösen 60 cukorbetegen tesztelték a fahéj tartalmú kapszulák hatását.

 

c44_400

 

A fahéj bizonyítottan csökkenti a lipideket, továbbá gyulladásgátló és véralvadást elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik.  Egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy napi kis mennyiségű (nem több mint 6 gramm) fahéj szervezetbe való bevitele csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek szérum glükóz, triglicerid, LDL koleszterol és összkoleszterol szintjét. Egy állatokon végzett vizsgálat során azoknak a hím patkányoknak, amelyeknek fahéjkivonatot adtak, alacsony vércukorszintjük volt. Egy embereken végzett tanulmány megállapította, hogy a fahéj kivonatot szedett 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje jelentősen csökkent.

 

A fahéj helyettesítheti az inzulint?

 

A 2-es típusú cukorbetegségnél a fahéj az inzulint helyettesíti. Magának a fahéjnak inzulinhoz hasonló hatása van, növelve az inzulin hatékonyságát. A fahéjnak bioaktív összetevői is vannak, amelyek megelőzhetik vagy akár le is győzhetik a cukorbetegséget.

Ugyanakkor a fahéj növeli a vitalitást, egyensúlyba hozza az energiát, javítja a gyümölcsök, tej és más tejtermék megemésztését. Segít a felfúvódás és a gázok csökkentésében.

A fahéj olcsó, és még a rettenetes mellékhatásokat is megspóroljuk magunknak. Az Egyesül Államok Mezőgazdasági Minésztériuma által végzett kutatások eredménye szerint, a fahéj segít a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. Az őrölt fahéj serkenti a glükóz-égető enzimek termelődését és növeli az inzulin hatékonyságát. Az egyik vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj 20%-al növelte az inzulin hatékonyságát a vércukorszint csökkentésében.

 

c5_400_01

 

Hogyan hat a fahéj szervezetünkre?

 

Több száz éve, az ókori görögök és rómaiak a fahéjat a jobb emésztés elősegítésére használták. Habár a tudósok nem tudják megmagyarázni, hogyan működik, talán arról lehet szó, hogy a fahéj felmelegíti a gyomrot. Bármi is legyen az ok, ha étrendedet egy kis fahéjjal egészíted ki, akkor enyhítheted a gyakori emésztési zavarok okozta kellemetlenségeket. Ha kezdődő cukorbetegséged van, akkor kérd ki az orvosod tanácsát a fahéj étrendedbe való beikatásáról. A kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy egy csipet fahéj serkenti az inzulin hatását.

Habár a legtöbb fűszer semmilyen hatást nem mutatott, három fűszer és egy gyógynövény háromszorosára növelte az inzulin hatását: a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma és a babérlevél. Mind közül a fahéj volt a leghatásosabb. Elég egy kis mennyiségű fahéjat a pirítósra hinteni, és az inzulin hatása máris fokozódik. Egy csipetnyi fahéj az ételekben segít a vércukorszintet kordában tartani.

Egyél magas szénhidráttartalmú, rostokban gazdag ételeket, pl. hüvelyeseket, hogy elkerüld vagy kordában tartsd a cukorbetegséget. Az olyan szakértők szerint, mint dr. James Anderson, ez a legfőbb tanács azok számára, akiket aggaszt a cukorbetegség.

 

Fahéjas víz a cukorbetegség ellen!

 

Igyál meg minden nap 1 liter fahéjas vizet. Dr. Broadhurst szerint a fahéj olyan fitokémikus anyagot tartalmaz, amely segít az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek a vércukorjuk felhasználásában. Az elmúlt 10 évben a Maryland-i USDA Beltsville Nutrient Requirements and Functions laboratóriumban 60 egyéb gyógy- és élelmiszernövényt teszteltek a cukorbetegség elleni hatásukat kutatva. Dr. Broadhurst szerint „Egyik sem ért fel a fahéj következetesen tökéletes eredményeivel.”


Szólj Te is hozzá!