Hogyan együk a radicchio salátát?
Igazi különlegességet kínálunk: a radicchio márványozott bordó levelei varázslatos látványt kölcsönöznek a salátáknak, ráadásul ízük is remek. 

Radicchio - salátalevél Itáliából

A cikóriasaláta (Chicorium intybus) régi, már-már megszokott formája után most megérkezett hozzánk új, bíborszínű változata, a radicchio (ejtsd: radicsió).

Az ötlet egy belga nemesítőtől származik, a zöldséget azonban Olaszországban kezdték el termeszteni és annyira bevált a piacon, hogy megőrizték maguknak a termesztés jogát. A jelenleg vásárolható radicchio fajták Olaszországból érkeznek hozzánk, fajtaneveikben is olasz városok neveit őrzik.

 

A radicchio sötétben márványosodik


Rendkívüli külsejét a különleges termesztési technológiának köszönheti: a radicchio saláták a napfény elvonásától válnak márványozott vörössé. Többféle változat létezik! A fejes radicchiot egész évben lehet termeszteni és nincs szükség a takarására, mivel külső levelei tökéletesen beborítják a belsőket, így a salátafej szívébe nem jutnak be a napsugarak.

Betakarítás után a külső zöld burok alól előbukkannak a fehér erekkel tarkított bordó levelek. A sötétben a növények zöld színét okozó - a fotoszintézishez szükséges - klorofill lebomlik, helyette pedig az intibin nevű vörös színanyag veszi át a színadó szerepet.

 

Radicchio - salátalevél Itáliából

 

Radicchio fejesen, csúcsosan vagy levelesen


A fejet képző radicchio mellett igen divatosak a hosszúkás alakú és a leveles fajták is. Ezeket ősszel termesztik és az első fagyok után takarítják be. A kertészek egy rövid szárrészt hagynak a salátán, majd sötét, páradús helyre teszik, ahol néhány nap alatt kialakul bordó színe.

A leveles változatát sötét helyiségbe ültetik, de előtte a palántát megszabadítják leveleitől. A fény hiányában különálló, apró, bordó levélkék alakulnak ki. Legfurcsább változata a krémfehér, piros pöttyökkel borított radicchio, amelyet szintén napfénytől elzártan termesztenek.

 

Radicchio - salátalevél Itáliából

Radicchio - salátalevél Itáliából

 

Radicchio a grillre


A radicchio saláták kesernyés ízűek, a leveleik pedig vastagok és igen ropogósok. Ezt a salátát még grillezni is lehet, mert a hőtől nem veszti el víztartalmát, megtartja formáját és ízét is. Vágjuk vagy tépjük salátába; így nemcsak különleges szín-kavalkádot kapunk, hanem egészségesebbé, változatosabbá is tehetjük ételünket, mivel a radicchio magas színanyag - antocianin - tartalma sok betegség megelőzésében segíthet. Göngyöljünk bele juhsajt-darabkákat, majd olívaolajjal meglocsolva süssük tepsiben tíz percig.Mennyei látványt nyújt és az íze is remek!

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen mutatós, 2-3 féle növényt ültessek piros álló muskátli mellé kaspóba, a teraszra?

Muskátlik mellé gyakran szoktak ültetni petúniát, verbénát vagy tömpevirágot.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.