No SSO cookie

Ázsia trópusi gyümölcsei - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-07-27 | Első közzététel: 2010-07-23
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ázsia trópusi gyümölcsei - 2. rész
Többfajta trópusi gyümölcs létezik: vannak, amelyeket exportálnak és vannak, amelyeket csak helyi használatra termelnek. A banán, a mangó, a papaja, az ananász, a kókuszdió, a guava, a sárkánygyümölcs és az avokádó az ismert trópusi gyümölcsök között vannak. Nézzünk meg egy párat belőlük!

Ázsia trópusi gyümölcsei:

  • Banán
  • Kókuszdió
  • Ökörszív alma
  • Sárkánygyümölcs
  • Duku
  • Durián
  • Jackfuit
  • Zöldcitrom
  • Mangó
  • Mangosztán
  • Dinnye Papaja
  • Ananász
  • Rambután
  • Szalakkapálma
  • Sapodilla
  • Tüskés annóna
  • Csillagalma
  • Csillaggyümölcs
  • Jávaialma

 

Zöldcitrom


 

Délkelet-Ázsiában a legismertebb zöldcitromfajták a vad citrom, a savanyú mandarin és a zöld citrom. A zöld citrom majdnem kerek, vékony, zöld héjjal, ami zöldessárga színűvé válik, amikor megérik. A leve miatt ételeket is ízesítenek vele. A vad citromnak kemény héja van kis gödröcskékkel, ami miatt kissé hasonlít a golflabdához. A húsa túl savanyú ahhoz, hogy enni lehessen, és csak kevés leve van, ha egyáltalán van. Az ételek ízesítésére a reszelt héját és a leveleit használják. Balin és Thaiföldön a leveleket széles körben használják ízesítésre. A savanyú mandarin a Fülöp-szigeteken honos, és nagyon kicsi, kerek, vékony héjú zöld gyümölcs, amit éréskor felvált a sárga szín. A húsa zamatos, a belőle készült üdítő pedig ízletes.

 

Mangó


 

A trópusi vidékeken a mangónak több tíz változatát ismerik. A mangót frissen eszik, és a leveleiben, a szárában és más részeiben levő nedv allergiát okozhat, bőrkiütések formájában. A mangónak sokféle mérete, alakja és színe van. Mindegyik mangónak nagy, lapos magjai vannak és zölden is ehető, általában salátákba használják. Az ért mangót frissen eszik, vagy magában, vagy más gyümölcsökkel együtt. A mangót használhatjuk dzsemek, fagylaltok, piték stb. készítésére. A rostok a magokhoz vannak kapcsolódva, de ez csak akkor látszik, amikor felvágjuk őket.

 

Mangosztán


 

Nagyon nehéz mangosztánt termelni, és ha nem bánunk vele óvatosan, akkor könnyen megsérül. Sötét lila színe van, a héja pedig vastag és kemény. Mindegyik gyümölcsben van 6-7 zamatos, fehér rész, amelyekben egy nagy sötét mag található. A húsa édes és kissé savanykás. Ha mind a két végén megnyomjuk a szár mellett, akkor a mangosztán héja könnyen szétválik. Nagyon finom íze van, és ehető frissen.

 

Dinnye


 

Délkelet-Ázsiában sokfajta dinnye van. A fajtái közé tartozik a sárgadinnye, a kaszaba dinnye, a kantalup dinnye és még sok más. Desszertként vagy csak nassoláshoz a dinnyét gyakran csak szeletekre vágják, és frissen fogyasztják. Sokféle desszertet lehet készíteni belőle, akárcsak üdítőt, és más gyümölcsökkel keverve is finom íze van. A görögdinnye egy nagy, kerek és zamatos gyümölcs, amely kúszónövényeken terem. A dinnyét könnyen lehet fejleszteni és keresztezni, ennek következtében sok ízletes fajtája létezik. Ha meg van érve, a hűtőszekrényben tároljuk, és lehetőleg hidegen együk.

 

Papaja


 

A papaja 35-40 cm hosszú gyümölcs, ért korában. A gyümölcs zöld héja sárgává vagy narancssárgává válik érés közben. Az érett húsa sötét rózsaszín színű és nyersen eszik, a magja is ehető. Az éretlen papaját is széles körben használják salátákhoz és levesekhez. A papajában levő papain enzimet ételek puhítására használják. A papaja fa lehet hímnemű vagy nőnemű, de csak a nőnemű fák hoznak gyümölcsöket. Azonban egy hímnemű fának is kell a közelben lennie ahhoz, hogy a megtermékenyítéshez szükséges pollent biztosítsa. A nőnemű fák kis virágai egyenesen a fa törzsén nyílnak, a hímnemű fák virágai viszont hosszú szárakon vannak.

 

Ananász



A friss ananászban van bromelain enzim, ami a fehérjék emésztésében segít. Akárcsak a friss papaját ezt is lehet hús puhítóként használni. A friss ananászt ne adjuk hozzá a joghurthoz vagy a sajthoz, csak tálalás előtt, különben felemészti a tejproteineket. A bromelain enzimek elvesztik a hatásukat, ha megfőzzük a gyümölcsöt. Az ananász szaporításához a növény tetejének egy részét kell elültetni. A fiatal gyümölcsnek élénkvörös színe van, akárcsak az azt körülvevő leveleknek. Amikor az ananász 2/3-a sárga színűvé válik, meg van érve. A friss ananászt azonnal el kell fogyasztani, vagy nyersen, vagy sütve, vagy grillezve.

 

Rambután


 

A rambután hasonlít a licsire, a héja eléggé vastag, amit puha tüskék borítanak. A rambutánnak piros és aranyszínű változata van. A héján nincs nedv, a húsa pedig fehér színű és édes, ami közrezár egy ovális magot, sőt egyes esetekben a maghoz van tapadva. Jó C-vitaminforrás és frissen ehető. Ahhoz, hogy kihámozzuk a gyümölcsöt, meg kell csavarni a héjat. A rambután nem annyira zamatos, hogy ételekre lehessen csepegtetni és nem lesz ragacsos a kezünk tőle.

 

A szalakkapálma gyümölcse


 

A szalakkapálma Indonéziában őshonos, a gyümölcs a pikkelyes barna héjáról kapta a nevét. A szalakkapálmát Thaiföldön és Malajziában is termesztik. A szalakka az alacsony pálmafa gyökerénél nő. A gyümölcsnek vékony és erős héja van, de könnyen meg lehet hámozni. A húsa 2-3 részből áll, ami eléggé száraz, ropogós és csípős a magas tannin tartalmának köszönhetően. Ennek a gyümölcsnek az íze változó, attól függően, hogy milyen kultúrnövényből fejlődnek ki, vannak félédes, száraz és ropogós fajták, de egyesek eléggé zamatosak, puhák és savasok. A szalakka íze eltér bármilyen más gyümölcs ízétől. Ha zárt helyiségbe tesszük a szalakkapálma gyümölcsét, akkor érezni lehet a savanykás illatát.


Szólj Te is hozzá!