A legjobb immunerősítő élelmiszerek
A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte. Mikrobaölő hatása miatt a második világháborúban is alkalmazták a sebek elfertőződésének megelőzésére.

A mikrobaölő hatását a fokhagyma a benne lévő kénes kötéseknek köszönheti. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagymalé meggátolja a Staphylococcus, a Streptococcus baktériumok, valamint a bacilus és vibrió formák ellen is hatékony és megakadályozza a gombák terjedését is.

A legmagasabb koncentrációban a mikrobaölő hatóanyagok a fokhagymában találhatók meg, de előfordulnak más növényekben is, a vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma is nagy mennyiségben tartalmazza őket.

 

fokhagyma
Fokhagyma

 

További immunerősítő élelmiszerek

 

Mustárolaj, glükozinolát


A káposztafélék, például a vörös káposzta vagy a savanyú káposzta mustárolajat tartalmaznak, amely antimikrobiális hatású. Ez a hatóanyag megtalálható a nálunk kevésbé ismert zsázsában, de a tormában és a mustárban is. A fejes káposztában lévő glükozinolát antimikrobiális hatását kifejezetten a húgyutakban fejti ki.

 

Flavonoidok


A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak, hatásukat a vírusfehérjékhez kötődve fejtik ki, korlátozzák a vírusok szaporodását. A flavonoidok színanyagok, melyek spektruma a sárgától a vörös-viola átmenetig terjed. Számos gyümölcsben, zöldségben megtalálhatóak, elsősorban a hagymában, a káposztában, az almában és a bogyós gyümölcsökben fordulnak elő.

Klinikai vizsgálatok szerint a hagymából kivont hatóanyagot a szervezet sokkal nehezebben hasznosítja, mintha a hagymával együtt fogyasztjuk, és magából a hagymából jutunk hozzá.

Nyomelemek

Az immunrendszer fejlődéséhez és működéséhez szükség van olyan esszenciális anyagokra, amilyen a vas, a cink és a szelén. Változatos étrenddel megelőzhető ezek hiánya.

 

hagyma-kaposzta-flavonoidok
A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak

 

C-vitamin


C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs a kivi, a citrusfélék, a zöldpaprika, a savanyú káposzta, a cékla és a nyers burgonya. A C-vitamin nem véd meg a kórokozók támadásaival szemben, de erősíti az immunrendszert, és így annak könnyebb dolga lesz legyőzni a betegséget: gyorsabban gyógyulunk és nem alakul ki súlyos betegség.


Szerző: B. M. - WEBBeteg

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Tujáim alul, bentről kifelé haladva elkezdtek sárgulni. . .

Sajnos a tujáknak az utóbbi években egyre több kártevője és kórokozója van, amelyek megjelenése tipikusan az élettanilag hátrányos helyzetű növényállományban fokozott.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

A kaktusz virága

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.