No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

A legjobb immunerősítő zöldségek és gyümölcsök

Utolsó változtatás: 2011-09-14 | Első közzététel: 2011-09-15
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A legjobb immunerősítő zöldségek és gyümölcsök
Az immunrendszer erősítésének az a legtermészetesebb módja, hogy rendszeresen fogyasztunk friss zöldséget és gyümölcsöt.

Hat zöldség és gyümölcs, ami garantáltan erőssé teszi az immunrendszert!


A fantasztikus ízű zöldségek és gyümölcsök evése természetes módszerek az egészségünk megőrzésére. Azok a természetes ételek hatnak jótékonyan az immunrendszerre és erősítik azt, amelyeknek magas az A, C, E, és B-6 vitamin, valamint a cink és folsav tartalma. Sokkal jobb, ha egészségesen táplálkozunk, minthogy gyógyszereket és kiegészítőket szedjünk, ezért az alábbiakban felsorolunk hat olyan zöldséget és hat olyan gyümölcsöt, amelyek megerősítik az immunrendszerünket, és felkészítik az előttünk álló télre.

 

Immunerősítő gyümölcsök

 

1. Kivi


A kivi, bár nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Két közepes kivi összesen 90 kalória, de a napi C-vitamin szükséglet 240%-át szolgáltatja. A kivi emellett még 450 mg káliumot és négy gramm étkezési rostot is tartalmaz. Ez nagyon nagy haszon egy ilyen kicsi gyümölcstől. A kivi ehető egymagában, gyümölcssalátában, vagy joghurtba aprítva.

 

k3_400



2. Narancs


A narancsot gyakran társítják a C-vitaminnal. Egy közepes méretű narancs a napi C-vitamin szükségletnek megfelelő, vagy annak 130%-át tartalmazza. A narancs emellett még tartalmaz 250 mg káliumot és csak 80 kalóriát. A narancs ehető egymagában, vagy kifacsarva tápláló gyümölcslének.

 

3. Grépfrút (grapefruit)


A grépfrút vagy grapefruit ugyancsak magas C-vitamin tartalmú, egy fél gyümölcsben a napi C-vitamin 100%-a található. A grépfrút kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Egy fél grépfrút mindössze 60 kalóriát tartalmaz. A grépfrútot gyakran társítják a diétával és a fogyókúrával, de ugyanakkor kiváló immunerősítő hatású citrusféle. A grépfrútot gyakran fogyasztják egymagában, (néha adnak hozzá édesítőt), de kifacsarva is nagyon frissítő és egészséges gyümölcsital készíthető belőle.

 

4. Sárgadinnye


A sárgadinnye rengeteg C és A-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin segít a bőr egészségének megőrzésében – a bőrünk az egyik legfontosabb védőpajzs a betegségek és fertőzések ellen. Egy kis szelet dinnye a napi C-vitamin szükséglet 80%-át, és a napi A-vitamin szükséglet 120%-át tartalmazza. Ugyanez a mennyiség mindössze 50 kalóriát tartalmaz.

 

5. Földieper


A földieper ugyancsak magas C-vitamin tartalmú, elképesztő, hogy nyolc szem eper a napi C-vitamin szükséglet 160%-át biztosítja. Ugyanez a mennyiség még tartalmaz 170 mg káliumot, de csak 50 kalóriát. Az eper nagyon finom, ha magában fogyasszuk, de lehet pépesíteni, szószt készíteni belőle, és süteménnyel tálalni. Gyümölcssalátában is nagyon ízletes.

 

6. Áfonya


Az áfonya rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami ugyancsak nagyon jó immunerősítő. Az áfonya ehető egymagában, ehető joghurttal vagy gabonapehellyel keverve.

 

Immunerősítő zöldségek

 

1. Spenót


A spenótról talán mindenkinek Popeye és hatalmas izomzata jut eszébe először, de a spenótnak nagyon nagy szerepe van az immunrendszer működésében, a magas antioxidáns tartalma miatt. A spenótot lehet főzve fogyasztani, vajjal és sóval, vagy nyersen salátának.

 

k4_400



2. Brokkoli


A brokkoli is kiváló C-vitaminforrás, egyetlen virág a napi szükséglet 220%-át biztosítja. Ugyanaz a mennyiség 460 mg káliumot, három gramm étkezési rostot, és négy gramm fehérjét tartalmaz. A brokkolit lehet nyersen fogyasztani, főzve, párolva, vagy sok más főtt étellel együtt elkészítve, és csak 45 kalóriát tartalmaz.

 

3. Sárgarépa


A sárgarépa a napi A-vitamin szükséglet 110%-át, 250 mg káliumot, és két gramm étkezési rostot tartalmaz. Az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, valamint a bőr, és a szem egészségében. Egy répa mindössze 30 kalóriát tartalmaz. Fogyasztható nyersen, főzve, párolva vagy levesekben, egytálételekben és ragukban.

 

4. Csemegepaprika


A csemegepaprika C-vitamin tartalma is nagyon magas, egy közepes paprika a napi szükséglet 190%-át biztosítja. A csemegepaprika emellett tartalmaz 220 mg káliumot és két gramm étkezési rostot. Egy csemegepaprika mindössze 25 kalóriát tartalmaz. A csemegepaprikát lehet nyersen fogyasztani, vagy szinte bármilyen ételt lehet vele ízesíteni.

 

5. Karfiol


A karfiol ugyancsak jó C-vitaminforrás, egy fej karfiol egy-hatoda tartalmazza a napi szükséglet 100%-át. Ugyanez a mennyiség csak 26 kalóriát tartalmaz, 260 mg káliumot és két gramm étkezési rostot. A karfiol ehető nyersen vagy főzve.

 

k5_400



6. Édesburgonya


Egy közepes méretű édesburgonya a napi A-vitamin szükséglet 120%-át tartalmazza. Ugyanez a mennyiség 440 mg káliumot, és két gramm étkezési rostot tartalmaz. Az édesburgonya főzve vagy sütőben sütve fogyasztható.

Ezek a zöldségek és gyümölcsök az immunrendszer erősítésének egy ízletes módját kínálják fel. Ha zöld és sárga-narancssárga zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, azzal természetes módon erősítjük és kellően elősegítjük az immunrendszer működését. Tegyünk egy szívességet magunknak, ha legközelebb a piacon járunk: szerezzük be a természet immunerősítőit!


Szólj Te is hozzá!